Saturday, 29 November 2014

SEVERE: Catalina.start: org.apache.catalina.LifecycleException: Failed to start component

Issue : Catalina.start: org.apache.catalina.LifecycleException: Failed to start component


The issue I faced with Tomcat7 during starting the server. Usually we start server from Eclipse server configuration during the development process. The server not able to start and not ready to give the service , it was trying to run for few secs but failed with window alert.


Console logs :-   


Nov 29, 2014 7:16:46 PM org.apache.catalina.startup.Catalina start
SEVERE: Catalina.start:
org.apache.catalina.LifecycleException: Failed to start component [StandardServer[8005]]
at org.apache.catalina.util.LifecycleBase.start(LifecycleBase.java:154)
at org.apache.catalina.startup.Catalina.start(Catalina.java:675)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
at org.apache.catalina.startup.Bootstrap.start(Bootstrap.java:322)
at org.apache.catalina.startup.Bootstrap.main(Bootstrap.java:450)
Caused by: org.apache.catalina.LifecycleException: Failed to start component [StandardService[Catalina]]
at org.apache.catalina.util.LifecycleBase.start(LifecycleBase.java:154)
at org.apache.catalina.core.StandardServer.startInternal(StandardServer.java:732)
at org.apache.catalina.util.LifecycleBase.start(LifecycleBase.java:150)
... 7 more
Caused by: org.apache.catalina.LifecycleException: Failed to start component [StandardEngine[Catalina]]
at org.apache.catalina.util.LifecycleBase.start(LifecycleBase.java:154)
at org.apache.catalina.core.StandardService.startInternal(StandardService.java:443)
at org.apache.catalina.util.LifecycleBase.start(LifecycleBase.java:150)
... 9 more
Caused by: org.apache.catalina.LifecycleException: A child container failed during start
at org.apache.catalina.core.ContainerBase.startInternal(ContainerBase.java:1136)
at org.apache.catalina.core.StandardEngine.startInternal(StandardEngine.java:302)
at org.apache.catalina.util.LifecycleBase.start(LifecycleBase.java:150)
... 11 more

Caused By - There may be many reason , but I found mismatching of JRE versions. This is likely a JVM class loader issue. If you have multiple JAR files in the same directory with the same class in them , there is no defined order in which the JAR files will be searched. My installed JVM was version JDK 6 but my tomcat configuration was JDK 7.Check your server runtime configuration on Eclipse for JDK version. 



Also I did the cleanup for the server setting in Eclipse.For cleanup , right click on server configuration and click on clean.Now it works for me.Hope it will help you.





Enjoy..........Happy Deployment.